BLOG

Wat zijn de verschillen bij een kabelhaspel?

Artikel 60 van 61

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN BIJ EEN KABELHASPEL?

Een kabelhaspel is erg handig wanneer je op sommige plekken in huis geen gebruik kunt maken van elektriciteit. Als je de heg aan het snoeien bent maar nog een apparaat op hetzelfde stopcontact aan wil sluiten is een kabelhaspel ook geschikt. Maar welke kabelhaspel gebruik je wanneer en welke is geschikt voor jouw doel? Hieronder lees je welke kabel(haspel) de juiste keuze is. Tevens is deze blog voorzien van enkele tips over het gebruik van kabels en het voorkomen van kortsluiting en brand.

WANNEER GEBRUIK JE EEN VERLENGKABEL?

Heb jij niet genoeg stopcontacten tijdens het klussen? Een verlengkabel is dan echt ideaal. Een verlengkabel of kabelhaspel is geschikt voor gebruik binnenshuis. Wanneer je meerdere apparaten aansluit op een kabelhaspel let dan wel op het stroomverbruik van deze apparaten. Als je te veel apparaten op een kabelhaspel aansluit kan het zijn dat de stoppen eruit vliegen.

Wanneer je elektrisch gereedschap met veel vermogen gebruikt is het verstandig om deze op verschillende stroomgroepen aan te sluiten. Hierdoor verminder je de kans op het doorslaan van de stoppen.

IN WELKE SITUATIE GEBRUIK JE EEN VERLENGKABEL MET KLAPDEKSELS?

Met de klapdeksel is een kabelhaspel vaak spatwater dicht, dat verminderd de kans op kortsluiting door regen. Handig voor als je vaak buiten werkt. Tevens zorgen de klapdeksel op je kabelhaspel ervoor dat er geen stof en ander vuil in de stopcontacten kan komen. Ideaal voor een grote klus, zowel binnenshuis als buitenshuis.

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET GEBRUIK VAN EEN KABEL(HASPEL)?

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een kabel(haspel). Lees onderstaande tips om hier op de juiste manier gebruik van te maken.

ROL EEN KABELHASPEL ALTIJD VOLLEDIG UIT

Als je een kabelhaspel gebruikt is het belangrijk dat je de kabel helemaal uitrolt. Wanneer je dit niet doet kan er kortsluiting, of nog erger, brand ontstaan. Als je het snoer op de haspel laat zitten is de maximale belastbaarheid namelijk minder, dit komt omdat het snoer niet goed kan afkoelen.

EEN THERMISCHE VEILIGHEIDSSCHAKELAAR

Een kabelhaspel die voorzien is van een thermische veiligheidsschakelaar voorkomt hiermee dat de kabel te warm wordt. Wanneer de belasting op de kabelhaspel te groot wordt gaat de thermische veiligheidsschakelaar zijn werk doen. Deze veiligheidsschakelaar zorgt ervoor dat de spanning wordt onderbroken en voorkomt dat de kabel te warm wordt.

ZORG ERVOOR DAT DE KABEL DIK GENOEG IS

Als je opzoek bent naar een verlengkabel houd dan rekening met de dikte van het snoer. Wanneer een verlengkabel te dun is kan er gemakkelijk brand ontstaan. Dit komt doordat deze overmatig warm wordt.

Naast dat de kabel de juiste dikte moet hebben, moet deze ook in overeenstemming zijn met het totale vermogen van de apparaten die je op deze kabel/kabelhaspel wilt aansluiten. Bereken het wattage dat de apparaten gezamenlijk verbruiken en bekijk of dit in overeenstemming is met de verlengkabel die jij wil gebruiken. Het vermogen kun je berekenen met deze formule: Vermogen= spanning x stroomsterkte. In letters: P= V x I. (P: Vermogen in Watt, V: Volt, I: Ampère)

Hoe dik jouw kabel minimaal moet zijn zie je hieronder in het schema:

Stroomsterkte in Ampère (A)Draaddikte in millimetersDraaddikte in millimeters (langer dan 24 m
0 - 10 A1 mm1,5 mm
10 - 16 A1,5 mm2,5 mm
16 - 25 A2,5 mm4 mm
25 - 32 A4 mm6 mm
40 A6 mm10 mm
40 - 63 A10 mm16 mm
63 - 100 A16 mm25 mm
100 - 125 A25 mm35 mm
125 - 160 A35 mm> 35 mm

VOORKOM BRAND BIJ HET GEBRUIK VAN EEN VERLENGKABEL

Controleer de kabels regelmatig op beschadigingen en sluit niet meer dan 2 kabelhaspels of verlengsnoeren achter elkaar aan. Leg deze verlengsnoeren ook niet permanent op de grond. Hierdoor kan er gemakkelijk stof in de stopcontacten komen, wat brand kan veroorzaken. Zorg er hierbij ook voor dat de stopcontacten naar beneden zijn gericht om te voorkomen dat er stof of vuil in de stopcontacten komt.

Hopelijk weet je door deze tips de juiste keuze in een verlengkabel of kabelhaspel te maken. Mocht je hier toch nog vragen over hebben dan zijn wij altijd bereid je te helpen.

Volg ons ook op social media!

LETS KEEP IN TOUCH

Volg ons op FacebookYoutube, Pinterest, en Instagram

© 2012 - 2024 Powerfulproducts | sitemap | rss