HOEVEEL BTU HEB JE NODIG VOOR EEN AIRCO? BEREKEN HET KOELVERMOGEN

Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in kW of BTU. Hoeveel BTU je per m3 nodig hebt en waar je rekening mee moet houden, leggen we je hier uit!

Hoeveel BTU jij nodig hebt voor jouw situatie hangt af van een aantal factoren. Zo maakt bijvoorbeeld de ligging van de ruimte in het huis een verschil (staat de zon de gehele dag op een plat dak?) Maar ook hoeveel buitenmuren de ruimte heeft de ruimte. Verder speelt de isolatie van de ruimte mee. Wij noemen bij de meeste van onze airconditioners een aantal kubieke meter (= m3) waarvoor de airco geschikt is.

Echter gaat dit richtgetal uit van ideale omstandigheden. Gebruik daarom onderstaande 2 stappen om te kijken hoeveel BTU jij waarschijnlijk nodig hebt.

2 STAPPEN OM TE BEREKENEN HOEVEEL BTU JIJ NODIG HEBT VOOR EEN AIRCO

We doorlopen twee stappen die jou een goed beeld geven van hoeveel BTU jij nodig hebt voor een airco. Bepalen in stap 1 de isolatieklasse en in stap 2 berekenen we het koelvermogen met een simpele formule.

STAP 1: BEPAAL DE ISOLATIEKLASSE VAN JOUW RUIMTE

Voor een gemiddeld huis in Nederland geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is gelijk aan 100 tot 135 BTU per m3. Echter speelt er dus een aantal factoren mee. Bepaal aan de hand van de onderstaande classificering in welke isolatieklasse jouw te koelen ruimte valt.

Klasse I - uitstekend geïsoleerd: weinig ramen, geen buitenmuren of (plat) dak

Klasse II - goed geïsoleerd: niet veel ramen, weinig buitenmuren, geen (plat) dak

Klasse III - gemiddeld geïsoleerd: gemiddelde hoeveelheid ramen, een enkele buitenmuur

Klasse IV - matig geïsoleerd: veel ramen en buitenmuren, eventueel een (plat) dak

Klasse V - slecht geïsoleerd: vrijstaand huis, veel ramen, (plat) dak

Klasse VI - zeer slecht geïsoleerd: vrijstaand, veel ramen, uitgebouwde serre met veel glas

STAP 2: BEREKEN MET DE FORMULE HOEVEEL KOELVERMOGEN JE PER M3 NODIG HEBT

Naast de isolatieklasse is het belangrijk te bepalen hoe groot de ruimte is. Aan de hand van deze twee gegevens zoek je in het onderstaand schema makkelijk op hoeveel BTU je nodig hebt. BTU of eigenlijk Btu/u raakt een beetje verouderd om koelvermogen aan te geven. We gebruiken hier tegenwoordig doorgaans Watt of kW voor. Dus eigenlijk verandert de vraag in: Hoeveel kW heb je nodig om je ruimte goed te koelen? De inhoud van de ruimte bereken je met de volgende formule:

Formule inhoud ruimte: oppervlakte (m2) * hoogte (m) = inhoud in m3.

Afhankelijk van de isolatieklasse, bepaal je de vermenigvuldigfactor. Dit kan met een factor 30, 40 of 50. Maar met die formule om het koelvermogen te berekenen, gaan we je niet vermoeien. Het onderstaande schema is namelijk veel makkelijker en geeft overzichtelijk aan hoeveel koelcapaciteit je nodig hebt.

Schermafbeelding%20klimaatcopy.jpg?t=1530179628&_ga=2.47816551.1777372421.1529858058-495330207.1516223126

Bekijk aan de hand jouw isolatieklasse en de inhoud van de betreffende het benodigde koelvermogen. Als je weet hoeveel je nodig hebt, kan je makkelijk een airconditioner kiezen die bij jou past. Uiteraard kan je ook altijd contact met ons opnemen als je meer advies nodig hebt.

SOMS STAAT ER KW’S VERMELD: HOEVEEL BTU IS 1 KW?

Het koelvermogen van een airco wordt doorgaans uitgedrukt in BTU (BTU/u) of in Watt (of kW). De relatie tussen BTU/u en Watt is de volgende: 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3410 BTU/u. Bij de airconditioners die wij verkopen, worden doorgaans beide vermeld, dus hoef je niets om te rekenen. Wij hebben een uitgebreide selectie airconditioners. Zie de selectie hieronder of ga naar al onze mobiele airco’s en split-unit wandmodel airco’s.

 


Onze airconditioners

Wij bieden een ruime assortiment aan airconditioners aan. Zo is er voor ieder iets te koop in onze webwinkel. Als je nu een airco wilt gebruiken in je caravan, woning of kantoor. Hieronder een korte greep uit onze ruime collectie. 

  • Eurom Pac 14.2 mobiele airconditioner:  Dit apparaat zorgt voor een heerlijk fris gevoel in huis en is ideaal voor gebruik in woon-, slaap-, kinder- of werkkamer. Beschikt over een 4100W vermogen en kan een ruimte verkoelen tot 120-140m³ met een instelbare temperatuur tussen de 18°C en 35°C. Naastm dat hij kan verkoelen kan hij ook ventileren en ontvochtigen en is voorzien van een timer,
  • Eurom AC2401 caravan airconditioner:  Deze caravan airconditioner is speciaal ontwikkeld voor (de naam zegt het al) een caravan, maar kan ook prima gebruikt worden in een camper, tent, boot, strandhut of chalet. Hij is compact van vorm, licht in gewicht en makkelijk op te bergen. Ruimtes tot 6,5 meter lang kan deze caravan airco prima koelen. Het vermogen  vraagt maar slechts 1.53 Ampère, dus ideaal voor campings en recreatieterreinen. Tevens, doordat de AC2401 een split mobiele airconditioner is, heeft hij een gescheiden binnen- en buitenunit. Hierdoor is er minder geluid hoorbaar dan bij een conventionele mobiele airco. 
  • Eurom AC MDA Woods-9 Split AircoDeze airco is ideaal voor de kleinere ruimtes. Deze mooie split airco heeft een energieklasse van A++ waardoor het een energiezuinige oplossing is voor kleinere ruimtes. Daarnaast  beschikt hij over WiFi, waardoor je eenvoudig deze airco van afstand kan bedienen met je smartphone of tablet. Hij kan een  ruimte ontvochtigen met 1 liter per uur en verbruikt de R32 koelvloeistof. (de R32 is de nieuwste koelmiddel) Tot slot heeft hij 3  vermogen selecties en een automatische stand.  

Natuurlijk verkopen wij nog veel meer airconditioners en zelfs luchtkoelers. Klik hier om naar ons uitgebreide assortiment aan airconditioners toe te gaan.  


Over Powerfulproducts

Je kunt er bij Powerfulproducts op rekenen dat we altijd goed weten hoe we je verder moeten helpen. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben we enorm veel kennis op gedaan. Daarnaast kun je bij ons rekenen op de volgende voordelen:

  • Vrijwel alles op voorraad,
  • Ruim 60 jaar ervaring,
  • Mogelijkheid tot reparaties,
  • Gratis Whatsapp service   +31 (0)598 235482,
  • De beste merken;
  • Uitgebreid assortiment.

Heb je nog vragen?  

Wij begrijpen als geen ander dat door de vele keus in onze webwinkel, je misschien een aantal vragen hebt gekregen.  Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.  Stuur ons snel en eenvoudig een WhatsApp bericht en onze klantenservice reageert heel snel op je vraag. Let op! Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur. 


Bekijk ons uitgebreide assortiment!

Naast de airconditioners die wij aanbieden in onze webwinkel, kun je bij ons ook terecht voor generatoren, aggregaten, Airpress compressoren, airconditioners, ventilatoren, terrasverwarming en veel meer. Op onze website kun je al deze producten bekijken. We vinden het belangrijk om jou altijd zo goed mogelijk te helpen. Voor vragen en/of meer informatie kun je uiteraard altijd bij ons terecht. Wil je snel een reactie op je vraag? Maak dan gebruik van onze Whatsapp service en stuur een bericht naar    +31 (0)598 235482 en je hebt zeer snel een reactie!

© 2012 - 2024 Powerfulproducts | sitemap | rss