Tuinpompen (Oppervlakte pompen)
Een tuinpomp (oppervlakte pomp) bestel je eenvoudig online bij Powerfulproducts.nl
De Eurom tuinpompen (oppervlakte pomp) zijn speciaal gemaakt om de tuin te voorzien van regen of grondwater. De tuinpompen van Eurom zijn elektrische centrifugaalpompen, zelf-aanzuigend en uitgevoerd met een injecteursysteem dat aanzuigen tot 8 meter mogelijk maakt. Er hoeft slechts één voetklep op aan gesloten te worden. Deze tuinpompen zijn ontworpen voor gebruik met schoon water met een maximumtemperatuur van 35°C dat verkregen wordt uit één waterbron als een vijfer, zwembad of regenton. De Eurom tuinpompen zijn vervaardigd uit eerste klas kwaliteit materialen, onderworpen aan de zwaarste hydraulisch en elektrisch testen en zorgvuldig gecontroleerd.
Wij verkopen een groot programma aan Eurom tuinpompen (oppervlakte pomp) met keuze uit talloze moddelen met verschillende specificaties als motor vermogen of waterdruk. En natuurlijk helpen wij u graag bij het uitzoeken van de juiste tuinpomp in onze webshop. Belangrijk is vooral de grootte van de tuin en de soort werkzaamheden wat u er mee wilt gaan doen. Neem gerust contact op bij eventuele vragen. Daarnaast kunt u hieronder nog meer aanvullende informatie lezen die u kan helpen bij het maken van een goede keuze bij het aanschaffen van een mooie tuinpomp (oppervlakte pomp)
Instalatie
De tuinpomp dient zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak te worden geplaatst om een minimale aanzuighoogte te realiseren en zo het verlies van opvoerhoogte te reduceren. Wanneer u de pomp permanent installeert, dient u hem op de ondergrond vast te zetten, dit kan middels de gaten in de pompsteun. De pomp moet op een droge plaats worden geïnstalleerd. Hij mag onder geen omstandigheid onder water komen te staan.
Slangaansluitingen
Om gebruik te kunnen maken van de tuinpomp moet er een aanzuigslang aangeschaft worden. Deze aanzuigslang moet bestand zijn tegen onderdruk. Het uiteinde dient minimaal 30 cm onder water te worden gehouden als de tuinpomp in gebruik is. HIermee wordt vorming van draaikolkjes voorkomen, die kunnen er namelijk voor zorgen dat het apparaat lucht gaat aanzuigen. En dat is niet goed voor het apparaat. De aansluitingen en verbindingen moeten waterdicht zijn. Daarnaast is het belangrijk dat er z'n min mogelijk aantal bochten en krommingen in de slangen zijn. Ook is het belangrijk dat de helling van de aanzuigslang minimaal 2% bedraagt. Tot slot moet de afvoerslang een diameter hebben die gelijk is aan, of groter is dan de pompuitgang.
Elektrische aansluiting
Controleer, altijd, voor gebruik of de waarden van het stopcontact, waar u de tuinpomp op aan wilt sluiten, corresponderen met die op het typeplaatje op de pomp overeenkomen. Dit is 230V-50Hz. Ook is het belangrijk dat u een stopcontact gebruikt die geaard is. (max. 30mAmp).De stroomkabel moet voldoen aan de EEC- normen en van het type H07 RN-F in overeenstemming met VDE0620 zijn. Deze motor heeft een ingebouwde thermische beveiliging. Het niet in acht nemen van de juiste voorschriften kan schade aan de tuinpop en de hele installatie tot het gevolg hebben. En kan zelfs gevaar opleveren.
Controles voor het opstarten
Voordat de tuinpomp voor de eerste keer gebruikt wordt zijn er een aantal punten waar goed naar gekeken moet worden, deze zijn:
- Voltage en frequentie van de stroombron overeenkomen met de specificaties op het typeplaatje van de tuinpomp,
- De as van de pomp vlot en vrij draait,
- Het pomplichaam volledig is gevuld met water. Schroef daartoe de desbetreffende voedingsplug bovenop de pomp open;
- Controleer of de draaiwijze van de motor is zoals op het waaierdeksel aangegeven. Belangrijk is dat de pomp nooit droog loopt.
Starten
Om de tuinpomp te starten moeten alle doorgangskleppen in aanzuig- en afvoerleidingen open staan. Steek de stekker in het stopcontact, zet de schakelaar op ‘AAN’ (I ingedrukt) en wacht tot het aanzuigen is voltooid. Als een voetklep is aangebracht gebeurt dat onmiddellijk. Controleer of de draaiwijze van de motor met de klok mee is. Dit kan bekeken worden door het kijkgat achterop de motor. Daarna kunt u de Eurom tuinpomp gaan gebruiken.Om de tuinpomp uit te schakelen zet u eerst de schakelaar op 'UIT' (O ingedrukt) en neemt u vervolgens de stekker uit het stopcontact.
Onderhoud
Voordat er controle- of schoonmaakwerkzaamheden aan de tuinpomp uitgevoert worden, dient het appraat uitgeschakeld zijn en de stekker uit het stopcontact genomen te worden. De tuinpompen zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Het enige wat er uitgevoerd dient te worden is:
- Tuinpomp dient geleegd te worden wanneer de pomp langere tijd niet wordt gebruikt,
- Als de tuinpomp voor een langere periode niet gebruikt zal gaan worden, moet de pomp worden schoongemaakt. En opgeborgen op een droge en goed geventileerde plaats;
- Laat in de koude periodes (zeker wanneer er vorst wordt verwacht) de tuinpomp leeglopen om bevriezen te voorkomen.
Afbeelding: grafiek geeft het verband aan van de opvoerdruk en de opbrengst.
TUINPOMP
Wanneer je een geen vaste kraanaansluiting hebt, maar wel een tuinslang wilt gebruiken kan een tuinpomp de juiste oplossing bieden. De tuinpomp haalt water uit een sloot of vijver en zorgt dat dit voor je eigen tuin te gebruiken is. Bij het pompen van (licht) vervuild water is het wel altijd aan te raden een filter te gebruiken, dit zal de levensduur van je tuinpomp aanzienlijk vergroten.
WAAROM TUINPOMP?
Wanneer je een geen vaste kraanaansluiting hebt, maar wel een tuinslang wilt gebruiken kan een tuinpomp de juiste oplossing bieden. De tuinpomp haalt water uit een sloot of vijver en zorgt dat dit voor je eigen tuin te gebruiken is. Bij het pompen van (licht) vervuild water is het wel altijd aan te raden een filter te gebruiken, dit zal de levensduur van je tuinpomp aanzienlijk vergroten.