Geluidsniveau en stroomafname aggregaten

Hieronder wordt nader omschreven van het geluidsniveau en stroomafname van onze aggregaten zijn. 

LWA versus dB(A)

Het geluidsniveau van een aggregaat wordt soms in LWA, soms in dB(A) uitgedrukt. Het verschil zit in de afstand tussen meetpunt en geluidsbron. LWA wordt tegen het aggregaat (of welke geluidsbron dan ook) aan gemeten; dB(A) wordt op een bepaalde afstand van het aggregaat gemeten; daar hoort altijd bij te staan hoeveel meter die afstand bedraagt.

Voorbeeld: LWA is dB(A) op 0 meter

 • Op 1 meter afstand vermindert de LWA-waarde met 8 punten naar dB(A) - 1 meter,
 •  Op 4 meter afstand vermindert de LWA-waarde met 20 punten naar dB(A) - 4 meter,
 •  Op 7 meter afstand vermindert de LWA-waarde met 25 punten naar dB(A) -7 meter;
 •  Op 10 meter afstand vermindert de LWA-waarde met 28 punten naar dB(A) -10 meter.

Als het geluidsniveau 95 LWA is, dan geldt dus:

 • 87 dB(A) op 1 meter afstand
 •  75 dB(A) op 4 meter afstand
 •  70 dB(A) op 7 meter afstand
 •  67 dB(A) op 10 meter afstand

Het menselijk oor ervaart een toename met 10 dB(A) ongeveer als een verdubbeling van de geluids- sterkte.

Piekstroomafname

De meeste elektrische apparatuur vraagt bij het opstarten even wat meer vermogen van de stroom- bron (lichtnet of aggregaat) dan tijdens het gebruik: de piekstroomafname. Voor het lichtnet vormt dat doorgaans geen probleem; bij een aggregaat bestaat het risico dat daarmee het continu-vermogen en evt. ook het maximale vermogen van het aggregaat wordt overschreden. Dat laatste zal tot problemen leiden: het aggregaat is ‘te licht’ om het apparaat te starten hoewel het dat, eenmaal in werking, goed zou kunnen bedienen. Een oplossing kan zijn de apparatuur in een andere volgorde aan te sluiten: eerst het apparaat met de hoogte piekstroomafname en pas als dat rustig werkt de rest, in volgorde van afnemende vermo- gensvraag. Sluit alle apparatuur in ieder geval nooit gelijktijdig aan! Sommige apparatuur vraagt evenwel een zó hoge piekstroomafname dat er bij de aanschaf van een aggregaat rekening mee dient te worden gehou- den. Koelapparatuur is daar een berucht voorbeeld van. In onderstaand overzicht vindt u van de meest gangbare elektrische apparatuur een piekstroom coëfficiënt: de factor waarmee het vermogen van het apparaat dient te worden vermenigvuldigd voor de piekstroomafname. Deze cijfers zijn indicatief en kunnen per merk/motor verschillen. In zijn alge- meenheid hebben zwaardere motoren een hogere coëfficiënt dan lichtere. Apparaten zonder motor (lampen enz.) hebben een coëfficiënt van 1. 

Let op! Bij Piekstroomcoeffiecient 

Let op de piekstroomcoeffiecient: de meeste elektrische apparatuur vraagt bij opstarten even wat meer vermogen van de stroombron (lichtnet of aggregaat) dan tijdens het gebruik: de piekstroom afname. Voor het lichtnet vormt dat doorgaans geen probleem; bij een aggregaat bestaat het risico dat daarmee het continu-vermogen en evt. ook het maximale vermogen van het aggregaat wordt overschreden. Dat laatste zal tot problemen leiden: de aggregaat is 'te licht' om het apparaat te starten hoewel dat, eenmaal in werking, goed zou kunnen bedienen.   


Onze Geluidsniveau en stroomafname aggregaten bieden wij aan van het merk Kipor. In geval van peikstroomcoeffiecient geeft Kipor de volgende piekstrooomcoëfficient voor enkele veel gebruikte apparaten aan:

 • Verlichting, radio, tv, koffieautomaat, magnetron, tl, halogeen: 1 - 1,25,
 • Stofzuiger, mixer, boormachine, slijper, cirkelzaag: 1,25 - 2,
 • Grasmaaier, kettingzaag, hakselaar: 2-3,
 • Compressor, hogedrukreiniger, betonmolen, waterpomp: 3-4,
 • Airco, koelkast, diepvries, wasmachine: 3,5 - 5;
 • Lasapparatuur: 5-10. 

Waarom kies je voor Powerfulproducts?

Je kunt bij ons rekenen op scherpe prijzen. Daarnaast leveren we Kipor aggregaten en generatoren ook op locatie. Ideaal! Doordat we ruim 60 jaar ervaring hebben, weten we maar al te goed hoe we jou verder kunnen helpen. Powerful Products is geen handelsonderneming, maar een technisch service bedrijf. Vrijwel alles is bij ons op voorraad. En, is de garantieperiode verstreken? Dan kunnen we te allen tijde reparaties voor je uitvoeren.

Bekijk alle producten!

Ben je nieuwsgierig naar onze producten? Bekijk al onze aggregaten en generatoren in de webshop. Heb je nog een aantal vragen? U kunt ook contact met ons opnemen! 

www.powerfulproducts.nl
Wikkelbedrijf Keizer B.V.
Demeterlaan 38 (industrieterrein De Vrijheid)
9641 M.L te Veendam.

 

                         contact ons logo.jpg

Neem contact met ons op door hier te klikken! 

© 2012 - 2024 Powerfulproducts | sitemap | rss