BLOG

Warmte in de werkplaats

Artikelnummer: Warmte in de werkplaats
Vorige Artikel 26 van 27 Volgende

JE WERKPLAATS OF GARAGE VERWARMEN
garage of werkplaats verwarmen
DE WERKPLAATS GOEDKOOP VERWARMEN MET EEN WERKPLAATSKACHEL
Welke werkplaatskachel het meest geschikt is om jouw werkplaats te verwarmen, is afhankelijk van een paar factoren. Het is belangrijk hier rekening mee te houden, zodat je de beste kachel kiest voor jouw werkplaats. Allereerst is natuurlijk de grootte van jouw werkplaats de belangrijkste factor. Daarnaast speelt ook de aanwezige energiebron een rol, en is het belangrijk rekening te houden met de isolatie van de werkplaats en het geluid dat geproduceerd mag worden.

VERWARM JE WERKPLAATS DIRECT OF INDIRECT
Verwarming kan je indelen in 2 soorten: directe verwarming en indirecte verwarming. Straalkachels geven directe verwarming, doordat de infraroodstraling de oppervlaktes die het raakt, opwarmt. Dit is ook de aangename straling die je voelt van de zon, een haardvuur of een terrasverwarmer. Bij indirecte verwarming, zoals een radiator of convectorkachel, wordt alleen de lucht die langs de kachel komt, verwarmt. Door het natuurlijke stijgende karakter van warme lucht ten opzichte van koelere lucht ontstaat er stroming. Een tussenvorm is een elektrische kachel of een gaskanon met ventilator erin. Deze warmen dan wel de lucht op, maar doordat deze met een ventilator de ruimte in wordt geblazen, verwarmen deze toch heel direct.

DE BESTE MANIER OM JOUW WERKPLAATS OF SCHUUR TE VERWARMEN
De gemiddelde schuur of werkplaats is niet bijzonder goed geïsoleerd. Dat is ook meteen een belangrijk gegeven. Het zorgt ervoor dat de ruimte moeilijk op te warmen is en ook weer snel de warmte verliest. Daarom kiezen we vaak voor een directe manier van verwarmen. Zo kunnen we de werkplaats warm stoken als we er zijn en hebben we er direct profijt van. Als het goed is, wordt er ook nog gewerkt, dus hoeven we het niet strak 21 graden te houden.

ONZE AANRADERS: VIER SOORTEN WERKPLAATSKACHELS OM DIRECT TE VERWARMEN
De verschillende werkplaatskachels zijn op te delen in de vier categorieën. Wij zullen ze hieronder kort bespreken.

1. WERKPLAATS ELEKTRISCH VERWARMEN: ELEKTRISCHE WERKPLAATS KACHELS
Deze kachels zijn erg populair. Ze zijn goedkoop in aanschaf. Makkelijk in gebruik en verwarmen snel jouw werkplaats. Het maximale vermogen is helaas beperkt tot 3kW in een gemiddeld huis, omdat je anders de groep overbelast. Uiteraard zijn er zwaardere modellen die op 400V aansluiting werken, maar dat is niet in iedere werkplaats beschikbaar.

Bekijk hier ons aanbod van elektrische werkplaatskachels.

2. WERKPLAATS OP GAS VERWARMEN: GASKANON OF HETELUCHTKANON
Meer geschikt voor de grote schuur of tochtige ruimte zijn de werkplaats kachels op gas. Een gaskanon of een heteluchtkanon op flessengas, petroleum of diesel worden daarvoor meestal gebruikt. Wat goedkoper in gebruik, maar net wat minder gebruiksvriendelijk. Immers heb je zowel elektriciteit nodig voor de fan, als een brandstof voor het kachel gedeelte. Een belangrijk voordeel van de warmtekanonnen is dat zij veel hogere vermogens mogelijk maken.

Bekijk hier ons aanbod gaskanonnen en heteluchtkanonnen om je werkplaats te verwarmen op gas.

3. DIRECT WARM OP DE PLEK: GASSTRALER OF INFRAROODSTRALER
Gasstralers of infraroodstralers zijn erg prettig als je direct op de plek waar je aan het werk bent, verwarmd wil worden. Hoewel een infraroodstraler een behoorlijk bereik heeft, is dit type verwarming erg geschikt om lokaal te verwarmen. Bij je werkbank of boven het motorgedeelte van de auto. Sommige typen monteer je op de gasfles (niet inbegrepen) en dit maakt het een makkelijke mobiele verwarming waarvoor je géén elektriciteit nodig hebt. (ook handig als terrasverwarming, of onder de luifel van de caravan).

4. ONGEBRUIKELIJK, MAAR WEL EFFICIËNT: TERRASVERWARMING
Een wat onorthodoxe manier van werken, maar niet minder warm. Je zou ook een terrasverwarmer kunnen gebruiken om je werkplaats of garage te verwarmen. Veel mensen hebben al een terrasheater of willen die ook wel. Als je deze mobiel monteert of een mobiele variant hebt, kan je die natuurlijk ook heel goed in de werkplaats gebruiken. Handige extra tip met dubbel plezier!

Bekijk ons aanbod terrasverwarmers hier, zowel op elektriciteit als gas.

HEB JE EEN SCHUUR OF GARAGE? DAN HEBBEN WE NOG EEN EXTRA ALTERNATIEVE VERWARMING!
Indien je een redelijk goed geïsoleerde garage of schuur hebt, kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld een petroleumkachel, gaskachel of elektrische radiator. Voordeel van deze kachels is dat ze veel stiller of geheel stil zijn in gebruik. In sommige werkplaatsen wordt niet met veel lawaai gesleuteld, gezaagd en geboord, maar is toch behoefte aan een beetje warmte. Goede isolatie is dan, vooral bij de radiatoren en convectors wel een must. Een petroleumkachel geeft wel een heel comfortabele infraroodstraling.

Bekijk hier ons aanbod aan alternatieve werkplaats verwarming.

 

Warmte in de werkplaats
Werken in de schuur, werkplaats of garage kan in de wintermaanden minder aangenaam zijn. Om bezig te kunnen blijven hebben wij een uitgebreid aanbod aan werkplaatskachels, geschikt voor elk type werk. 

 

Voor werk waarbij er geen lucht en stof door de ruimte geblazen kan worden hebben we bijvoorbeeld de Golden Portable IND. Dit is een straalkachel die de ruimte verwarmt door middel van een Golden lamp. Ideaal bij bijvoorbeeld schilderwerk.

 

Voor een ruimte die je helemaal wilt verwarmen zijn ventilatorkachels uitermate geschikt. Bijvoorbeeld de EK3K Still of de EK5001:

Wanneer een heel grote ruimte verwarmd moet worden is de EK Wall serie een goede keuze. Deze worden hoog op de wand gehangen en hebben daardoor een groot bereik. Ideaal, want zo staan ze niet in de weg. Of ga bijvoorbeeld voor een krachtig staand model, zoals de EK15002.

 

Hyundai Climate Products | 68771 | Werkplaatskachel | 30 kW

Deze zeer krachtige 30 kW Hyundai elektrische ventilatorkachel is ideaal voor het supersnel verwarmen van bijvoorbeeld een grote werkplaats of bedrijfshal tot wel 240m2. Het is een stabiele en stevige metalen constructie met 4 wielen en handgrepen voor eenvoudige verplaatsing.
Wordt geleverd zonder snoer en stekker. Inclusief koude-luchtventilator en
oververhittingsbeveiliging: de thermische beveiliging schakelt bij oververhitting de verwarming uit om de veiligheid te garanderen.

Of ga juist voor een gasstraler of oliekanon. Die hebben een zeer groot bereik en gebruiken weinig elektriciteit.