BLOG

Zonnepanelen installeren op campers, boten, woonunits en tuinhuisjes

Artikel 49 van 61

HOW-TO: ZONNEPANELEN INSTALLEREN OP CAMPERS, BOTEN, WOONUNITS EN TUINHUISJES

In de blog over zonnepanelen vind je allerlei informatie over zonnepanelen in het algemeen. In deze nieuwe how-to geven we informatie over zonnepanelen op verschillende locaties, zoals campers, boten, woonunits en tuinhuisjes. Daarnaast vertellen we meer over het kiezen van geschikte zonnepanelen, geven een rekenvoorbeeld dat jou helpt bij het kiezen van geschikte zonnepanelen en geven we 5 praktische tips over de installatie, de schoonmaak en het onderhoud van jouw zonnepanelen.

ZONNEPANELEN VOOR DE CAMPER

Zonnepanelen op de camper en caravan zijn de perfecte uitkomst voor de energievoorziening op vakantie. Dankzij zonnepanelen heb je altijd een energiebron, waar je ook kampeert. De vrijheid van kamperen is dan echt ongelimiteerd. Zonnepanelen zijn ook nog eens gemakkelijk te monteren op kampeervoertuigen. Verderop in deze how-to lees je daar meer over.

ZELFVOORZIENEND MET ZONNEPANELEN OP DE BOOT

Ook op een boot zijn zonnepanelen zeer geschikt als elektriciteitsbron. Varen doe je met mooi weer, dus er is doorgaans veel zon. Verder ben je zelfvoorzienend met zonnepanelen, je bent niet meer afhankelijk van de stroom aan wal.

ZONNEPANELEN VOOR IN DE TUIN

Zonnepanelen in de tuin zijn erg handig als energievoorziening van bijvoorbeeld de fontein, terrasverwarming of elektrisch tuingereedschap. Op het dak van jouw tuinhuisje kun je prima zonnepanelen monteren. Daarnaast bieden zonnepanelen ook een uitkomst voor de energievoorziening van woonunits. Je bent dan minder afhankelijk van de elektriciteit op locatie. Ook als er helemaal geen stroom beschikbaar is op locatie, zijn zonnepanelen een uitkomst.

MIJN VERBRUIK EN ZONNEPANELEN

Als je zonnepanelen gaat installeren op jouw voertuig, woonunit of tuinhuisje, moet je nadenken over de hoeveelheid energie die je ongeveer gebruikt. Houd er rekening mee dat het ene apparaat meer verbruikt dan het andere.

Door de verbruikte wattages per uur van jouw apparaten bij elkaar op te tellen en deelt door het voltage, kom je op het amperage wat je per dag gebruikt. Op basis daarvan kun je beoordelen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om te zorgen voor voldoende stroom. Wij geven je een rekenvoorbeeld.

Stel je hebt een camper en daar gebruik je de volgende apparaten:

 

TV 60 watt per uur 2 uur in gebruik= 120 watt per dag
Verlichting 50 watt per uur4 uur in gebruik= 200 watt per dag
Oplader mobiel 20 watt per uur 2 uur in gebruik = 40 watt per dag
Totaal verbruik      = 360 watt per dag

 

​Als je wilt weten welk zonnepaneel voor jouw verbruik het meest geschikt is dan moet je 360 watt (totaal gebruikte wattages) delen door 12 volt om het amperage te berekenen: 360 watt:12 volt = 30 ampère (A).

Je verbruikt dus gemiddeld 30 ampère per dag. Laten we er van uit gaan dat gedurende 6 uur per dag volle zon (1000 lux) op het zonnepaneel valt.

Tevens gaan we uit van een 100 watt monokristallijn zonnepaneel dat bij maximaal vermogen 5,43 A per uur opwekt.

6 uur x 5,43 A = 32,58 A per dag.

Dus in dit geval is een zonnepaneel van 100 watt in theorie voldoende om in jouw energiebehoefte te voorzien. Houd wel altijd rekening met een mogelijk lager rendement, door minder zon, hoge temperaturen, vervuilde panelen en mogelijk verbruik van omvormer(s). Dit doe je door circa 10 tot 15% meer capaciteit dan berekend aan te houden.

De kosten voor een zonnepaneel van 100 watt inclusief bevestigingsmaterialen en laadstroomregelaar bedragen ongeveer €280. Bedenk dat er op steeds meer campings een tarief wordt gerekend voor elektriciteitsverbruik, van soms wel €0,80 per kWh. In één of twee vakanties met de camper kun je de investering van zonnepanelen er dus al uit hebben.

Stel je schaft dit zonnepaneel van 100 watt aan, dan heb je ook een omvormer voor 10 ampère en bevestigingsmateriaal nodig.

Ben je benieuwd naar de monokristallijn zonnepanelen

ZONNEPANELEN OP JOUW CARAVAN, CAMPER OF BOOT: 5 TIPS VOOR HET INSTALLEREN, REINIGEN EN ONDERHOUDEN

1. INSTALLATIE VAN ZONNEPANELEN

Wanneer je de zonnepanelen gaat installeren is het van belang om het paneel eerst af te bedekken, anders gaat het energie opwekken terwijl het nog gemonteerd moet worden. Hiermee voorkom je kortsluiting en andere beschadigingen. Wanneer de installatie volledig is afgerond mag er pas licht op het zonnepaneel vallen. Om het zonnepaneel te bedekken kun je bijvoorbeeld een stuk karton gebruiken.

2. KIES DE GOEDE POSITIE VOOR JOUW ZONNEPANELEN

De ideale positie van zonnepanelen is richting het zuiden met een hellingshoek van circa 30º. Op die manier vangt het zonnepaneel het meeste licht op. Schaduw is funest voor het opwekken van elektriciteit, omdat de zonnepanelen licht nodig hebben om energie te genereren. Is het vanaf jouw woonunit of tuinhuisje moeilijk om zonnepanelen richting het zuiden te richten? Het rendement daalt met 15% wanneer je het naar het westen of het oosten richt. Echter, een hellingshoek richting het zuidwesten of zuidoosten zorgt voor een daling 6%, dit valt op zich mee.

Zoek met je camper, caravan of boot dus altijd een plekje waar veel zonlicht komt, zodat jouw zonnepanelen optimaal energie kunnen opwekken.

3. LET OP DE DAKDOORVOER VAN DE ZONNEPANELEN

De verbinding tussen de zonnepanelen en de accu van jouw camper, caravan of boot is belangrijk voor het rendement. Let goed op de dikte van de bekabeling. Want, gebruik je kabels dunner dan 4 mm? Dan gaat dat ten koste van de energie die je opwekt! Zorg dus dat je in ieder geval dikkere kabels dan 4 mm gebruikt voor de bekabeling van je zonnepaneel. Bij de montage is het slim om rekening te houden met waterdichting en isolatie van de dakdoorvoer. Gebruik een passende en werk deze goed en nauwkeurig af. Hiermee ga je condensatie van vocht en water van buitenaf zo goed mogelijk tegen.

4. BEVESTIGING VAN ZONNEPANELEN

Een goede bevestiging van de zonnepanelen is belangrijk om de panelen goed op de plek te houden.

In het geval van campers en caravans is het ook goed om het “fluiten” tegen te gaan. Wanneer een paneel niet goed is bevestigd, kan dit tijdens het rijden zorgen voor een hoge fluittoon. Om dit tegen te gaan, kun je ervoor kiezen om spoilers te monteren bij het zonnepaneel.

5. Maak de zonnepanelen schoon

Maak de zonnepanelen regelmatig schoon voor optimaal rendement. Je maakt zonnepanelen op dezelfde manier schoon zoals je ramen schoonmaakt. Je kunt dit ook doen met warm water en een zachte doek. Wat wij sterk afraden is het reinigen met een hogedrukspuit. Dit kan de panelen namelijk blijvend beschadigen.

Deze how-to over zonnepanelen helpt je op weg met het monteren, reinigen en onderhouden van jouw zonnepanelen. Heb je meer vragen over zonnepanelen, neem contact op met onze klantenservice!

VRAGEN?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons! Stuur ons snel en eenvoudig een WhatsApp bericht en onze klantenservice reageert heel snel op je vraag. Let op! Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur. Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Volg ons ook op social media!

LETS KEEP IN TOUCH

Volg ons op FacebookYoutube, Pinterest, en Instagram

© 2012 - 2024 Powerfulproducts | sitemap | rss