BLOG

6 Tips die het vinden van de juiste ventilator

Artikel 10 van 61

6 TIPS DIE HET VINDEN VAN DE JUISTE VENTILATOR EEN STUK EENVOUDIJGER MAKEN

Juiste ventilator vinden
Het was je vast ook opgevallen dat ons klimaat de laatste jaren flink is veranderd. Op strenge, echt koude winters kunnen we wachten tot we een ons wegen en onze zomers zijn steeds vaker abnormaal warm. Een goede ventilator voor tijdens die (te) warme zomers is dus allang geen overbodige luxe meer. Maar: één keer googlen op ‘ventilator’ en het duizelt je van alle verschillende soorten en maten die er verkrijgbaar zijn. In dit blogartikel vertellen we je daarom waar je bij de aankoop van een ventilator zoal op kunt letten om sneller bij de voor jou juiste ventilator uit te komen. 

1. WELK MODEL VENTILATOR KIES IK?
Het model ventilator hangt af van de plek waar je verkoeling zoekt. De vier belangrijkste soorten zijn tafelventilatoren, staande ventilatoren, vloerventilatoren en plafondventilatoren. Elk van deze ventilatoren zijn uitgerust met tal van verschillende functies, maar van alle ventilatoren zijn plafondventilatoren over het algemeen uitgerust met de meeste functies.

TAFELVENTILATOREN
Tafelventilatoren zijn klein en compact en plaats je dus eenvoudig op je tafel of je bureau. De meeste tafelventilatoren zijn voorzien van slechts een paar functies. Ze blazen en verspreiden de lucht over een klein oppervlak, maar doen verder precies wat je van ze verwacht: zorgen voor een verfrissend briesje! Tafelventilatoren zijn in te stellen op verschillende snelheden en kunnen met behulp van de zwenkfunctie draaien of juist één enkele richting op blazen.

 STAANDE VENTILATOREN
Staande ventilatoren, ook wel torenventilatoren of kolomventilator en genoemd, plaats je op de vloer. De meeste staande ventilatoren zijn in hoogte verstelbaar en zijn uitgerust met allerlei luxe opties als een timer en afstandsbediening.

VLOERVENTILATOREN
Vloerventilatoren plaats je ook op de grond. De krachtigste modellen vloerventilatoren zijn de compacte grondmodellen, geschikt voor grote ruimtes. Doordat ze krachtig zijn maken ze wel meer geluid dan andere modellen ventilatoren. En wist je al dat je sommige modellen vloerventilatoren ook aan een muur kunt bevestigen?

PLAFONDVENTILATOREN 
Plafondventilatoren bevestig je natuurlijk aan het plafond. Ze blazen en verspreiden de lucht over een groot oppervlak. Je schakelt zo’n ventilator in en uit met behulp van een schakelaar aan de muur, met een trekkoord of een afstandsbediening. 

In sommige modellen is ook verlichting verwerkt. Het is vooral handig voor een model met verlichting te kiezen als een ventilator de belangrijkste bron van licht in je kamer vervangt. Vaak wordt de bijpassende lichtbron direct meegeleverd. Zo heb je verlichting en verkoeling in één!

Let op! De draagkracht van het aansluitpunt van een plafondventilator moet minimaal 100 kg zijn. Zorg er verder voor dat de plafondventilator op minimaal 2,30 meter hoogte hangt, dat is wel zo veilig.

2. WELK GELUIDSNIVEAU VOOR WELKE RUIMTE?
Bij de technische gegevens van een ventilator staat in de meeste gevallen ook het aantal decibel aangegeven. Het aangegeven aantal geeft aan hoeveel decibel de ventilator produceert als deze op de hoogste stand staat. Een aantal lager dan 50 dB is te vergelijken met zacht geroezemoes, een aantal dat tussen de 50 en 60 dB ligt is te vergelijken met het geluidsniveau dat een elektrische tandenborstel produceert en een aantal dat hoger is dan 60 dB is vergelijkbaar met het geluidsniveau van een gesprek op 1 meter afstand.

Een ventilator die je in je slaapkamer of je studeerkamer plaatst, moet natuurlijk lekker stil zijn, een ventilator die je in je woonkamer plaatst, mag best een gemiddeld geluidsniveau hebben en in je keuken of badkamer is het meestal niet storend als de ventilator een bovengemiddeld geluidsniveau heeft.

3. HOE KRACHTIG MOET EEN VENTILATOR ZIJN?
Ventilatoren koelen de lucht niet, maar zetten deze in beweging. Ze zuigen de lucht aan de achterkant eerst aan, verplaatsen die vervolgens en blazen die er aan de voorkant versneld weer uit. Hoe sneller de bladen van een ventilator draaien, hoe meer lucht er wordt verplaatst en hoe koeler het voelt. 

Maar ook: hoe sneller de bladen draaien, hoe meer energie (vermogen) er wordt verbruikt. Je doet er dus verstandig aan een ventilator niet harder te zetten dan noodzakelijk. En, ook niet onbelangrijk: hoe lager de snelheid van de bladen, hoe zachter het geluid van de ventilator.

Let bij aankoop van een ventilator vooral ook op het aantal standen, het aantal snelheden. Bestel geen ventilator met een groter vermogen dan nodig en zorg ervoor dat je de hoogste standen niet per se hoeft te gebruiken. 
 

4. NIET ALLEEN JEZELF, MAAR EEN HELE RUIMTE VERKOELEN?
Ben jij niet de enige die verkoeling zoekt en wil je daarom niet slechts een deel, maar een hele ruimte verkoelen? Kies dan voor een ventilator met oscillerende functie in plaats van een ventilator met een horizontale draaifunctie of een verticale draaifunctie. 

Tafelventilatoren en staande ventilatoren zijn vaak uitgerust met een horizontale draaifunctie. De ventilatoren draaien dan van links naar rechts. Sommige staande ventilatoren zijn uitgerust met een verticale draaifunctie. De ventilatoren bewegen de lucht dan van boven naar beneden.

Staande ventilatoren met een oscillerende functie bieden ook uitkomst wanneer je ervoor wil zorgen dat de luchtstroom niet continu op jezelf gericht staat en je zo wil voorkomen dat je (nek)spieren stijf worden.

Let op! Een ventilator zorgt voor verkoeling door de lucht te verplaatsen, maar verlaagt de temperatuur in een ruimte verder niet. Wil je dat de temperatuur in een ruimte wél verlaagd wordt? Kies dan voor een (mobiele) airco.

5. HOE VEILIG MOET EEN VENTILATOR ZIJN?
Heb je kleine kinderen of nieuwsgierige huisdieren? Dan is het slim om voor een extra veilige ventilator te kiezen: één waarbij de gril of korf de draaiende bladen van de ventilator afdekt.Of: nog beter: een ventilator zonder draaiende bladen. Bladloze ventilatoren verkoelen een ruimte met een gladde luchtstroom. En o, ja: extra veilige ventilatoren als bladloze ventilatoren zijn vaak ook nog eens voorzien van een stopbeveiliging.

6. HOE LUXE EN UITGEBREID MOET EEN VENTILATOR ZIJN?
Hoe luxer en uitgebreider een ventilator is, hoe groter het gebruiksgemak.Een ventilator met een timer geeft je de mogelijkheid het tijdstip in te stellen waarop deze zichzelf in- of uitschakelt. De ventilator schakelt zichzelf bijvoorbeeld in op het moment dat jij van je werk komt en uit op het moment dat jij gaat slapen. Dat is niet alleen heel handig, maar bespaart ook nog eens stroom!

Zit er bij de ventilator een afstandsbediening? Dan kun je hem bedienen vanuit je bed of je luie stoel! 

Sommige ventilatoren zijn uitgerust met een ionisatiefunctie. Stel je die functie in, dan wordt er aan rondvliegende (stof)deeltjes elektrische lading toegevoegd. Die elektrische lading maakt de deeltjes zwaarder en laat ze op de grond vallen. De lucht wordt hierdoor frisser en van een betere kwaliteit.

Andere luxe ventilatoren zijn behalve met een verkoelingsfunctie uitgerust met een verwarmingsfunctie. Ventilatoren met deze twee functies kunnen de lucht niet alleen verkoelen, maar met een heater ook verwarmen. Hierdoor zijn ze niet alleen inzetbaar in de zomer, maar ook in de winter, ideaal toch?

VRAGEN?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons! Stuur ons snel en eenvoudig een WhatsApp bericht en onze klantenservice reageert heel snel op je vraag. Let op! Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur. Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Volg ons ook op social media!

LETS KEEP IN TOUCH

Volg ons op FacebookYoutube, Pinterest, en Instagram

© 2012 - 2024 Powerfulproducts | sitemap | rss