BLOG

De keuze van een aggregaat

Artikel 33 van 61

De keuze van een aggregaat

VEELGESTELDE VRAGEN

DE JUISTE STROOMGENERATOR IN VIJF STAPPEN

Met deze how-to kies je aan de hand van vijf eenvoudige stappen de juiste generator of noodstroomvoorziening voor jouw wensen. Laat je niet verrassen door stroomuitval en kies de meest geschikte generator met behulp van ons advies!

IN VIJF STAPPEN NAAR DE JUISTE GENERATOR!

STAP 1: WELKE SPANNING HEB JE NODIG?

Bepaal welke spanning je nodig hebt. Wil je dat de generator de volledige netspanning overneemt? Kijk dan in je meterkast naar het aangegeven Voltage. Dit kan 230V of 400V zijn. Wanneer je een zogenaamde krachtstroomaansluiting (400V-aansluiting) van stroom wilt voorzien middels een generator zul je een generator moeten kiezen die 400V af kan geven.

Wil je de generator niet automatisch de meterkast laten overnemen bij stroomuitval? Bepaal dan aan de hand van de aan te sluiten apparatuur hoeveel spanning je nodig hebt. Wil je een lasapparaat, werkend op krachtstroom, aansluiten? Dan heb je een generator nodig met een 3-fasen (400V) aansluiting. Wil je alleen een koffiezetapparaat, koelkast of boormachine aansluiten? Dan is een enkele fase (230V) voldoende.

STAP 2: WELKE APPARATEN WIL JE AANSLUITEN?

In jouw huishouden zul je apparaten vinden die op elk type generator kunnen draaien. Echter zijn er ook apparaten die dit niet kunnen doen. Een generator heeft namelijk altijd een variatie in het Voltage wat hij afgeeft. Apparaten als een computer of HR-ketel kunnen hier niet mee omgaan. Je zult dan moeten kijken naar een Inverter generator of een generator met een automatische voltageregelaar (AVR).

wat wil je aansluiten op de generator?

Deze twee type generatoren zorgen ervoor dat er nauwelijks (AVR) tot geen (Inverter) variatie zit in de stroomafgifte. Dit houdt in dat je er probleemloos je computer, LCD-TV of HR-ketel op aan kunt sluiten. Minder gevoelige apparatuur, zoals een vrieskast, stofzuiger of broodrooster kun je zonder problemen aansluiten op een standaard generator.

Weet je niet zeker op welk type generator je jouw apparatuur kunt aansluiten? Neem dan even contact op met de leverancier van het apparaat!

STAP 3: HOEVEEL VERMOGEN HEB JE NODIG?

Hoeveel vermogen je nodig hebt hangt af van veel zaken, maar wordt in ieder geval bepaald door het maximum aantal apparaten dat je gelijktijdig wilt gebruiken. Het maximale vermogen van alle apparaten die je gelijktijdig wilt gebruiken moet in ieder geval het minimale vermogen van je generator zijn.

Er is echter nog een heel belangrijke factor om rekening mee te houden: de zogenaamde piekstroom coëfficiënt. De meeste elektrische apparatuur vraagt bij het opstarten korte tijd meer vermogen dan tijdens normaal gebruik. Dit noemen we piekstroom. De piekstroom coëfficiënt is eenvoudig gezegd hoeveel keer het apparaat zijn normale stroomgebruik vraagt. Wanneer een stofzuiger een piekstroom coëfficiënt van 2 heeft zal een apparaat van 1000W dus maximaal (en voor zeer korte tijd) 2000W vragen.

Eurom Independ 3100 aggregaat

Bij gebruik van het normale lichtnet is deze korte extra stroomvraag geen probleem, omdat je meterkast is voorzien van een zogenaamde trage zekering. Een generator echter niet, waardoor het risico bestaat dat het maximale vermogen van de generator wordt overschreden. Dit is schadelijk voor de generator en het aangesloten apparaat.

Wanneer je gaat berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt is deze piekstroom coëfficiënt dus iets waar je zeker rekening mee moet houden. Let er ook op dat, wanneer je meerdere apparaten aan wilt sluiten, deze allemaal hun eigen afzonderlijke coëfficiënt hebben. Je kunt dus zeggen dat de hoogste (gebundelde) piekstroom het minimale vermogen van de generator moet zijn.

Een overzicht van de meest voorkomende piekstroom coëfficiënten hebben we onderaan deze how-to opgenomen. Ook vind je hier een handige omrekentabel, waarmee je eenvoudig jouw benodigde Wattage berekent.

STAP 4: HOE WIL JE DAT DE GENERATOR OPSTART?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je stroomgroep te starten. De compacte modellen starten veelal handmatig met een trekkoord of eventueel elektrische starter. Zwaardere modellen starten alleen met behulp van een elektrische startmotor. Voor sommige generatoren is een speciaal netovername paneel beschikbaar. Dankzij dit paneel kan de generator je volledige netspanning overnemen. Het paneel is aangesloten op je elektrische installatie en schakelt automatisch in bij stroomuitval.

Simpel gezegd heb je dus drie opties:

  • HANDMATIG STARTEN MET BEHULP VAN EEN TREKKOORD
  • HANDMATIG STARTEN MET EEN ELEKTRISCHE STARTER
  • VOLAUTOMATISCHE NETOVENAME BIJ STROOMUITVAL MET BEHULP VAN EEN NETOVERNAME PANEEL

STAP 5: WAAR MOET DE GENERATOR GEÏNSTALLEERD WORDEN?

Binnen generatorenland kun je eigenlijk drie installaties onderscheiden. Als eerste een mobiele stroomgroep, die je ook op locatie kunt gebruiken. Vervolgens kun je kiezen een voor een binneninstallatie, in bijvoorbeeld je kelder. Denk hierbij dan wel aan ventilatie en een rookgasafzuiging. Als laatste optie kun je kiezen voor een vaste installatie buiten.

DE JUISTE GENERATOR VOOR JOUW WENSEN

Aan de hand van deze vijf stappen kun je de juiste generator voor jouw wensen selecteren. Je weet waar je op moet letten en je weet wat je aan wilt sluiten. De enige keuze die je nu nog moet maken is op welke brandstof jouw noodstroomvoorziening moet draaien. Je kunt dit laten afhangen van wat voor jou het eenvoudigst verkrijgbaar is. Een benzinegenerator is wat stiller in gebruik en meestal wat goedkoper in aanschaf. Een dieselgenerator is echter duurzamer en kan beter langere tijd achter elkaar gebruikt worden. Een zogenaamde residentiële generator werkt soms op aardgas, waardoor je ze continu kunt gebruiken.

OVERZICHT MEEST VOORKOMENDE PIEKSTROOM COËFFICIËNTEN

Soort apparaat Piekstroomcoëfficiënt
Verlichting (gloeilamp. tl- halogeenverlichting)     1   
Radio & televisie, koffiezetapparaat magnetron 1   
Stofzuiger, mixer, ventilatorkacheltje  1,25 - 2
Boormachine, (haakse) slijper, circelzaag, schaafmachine 1,25   -2
Grasmaaier, kettingzaag, hakselaar, heggenschaar    2-3
Compressor, hogedrukreiniger, betonmolen, waterpomp 3 -4
Airco, koelkast, diepvries, wasmachine      3,5 -5
Lasapparatuur 5 - 10

Bij twijfel kan je altijd het exacte piekstroomcoëfficiënt opvragen bij de fabrikant of leverancier van het apparaat.

TOP BENZINE GENERATOR PRODUCTEN

Hoe vermijd ik geluidsoverlast?

Afhankelijk van waar en wanneer je je aggregaat gebruikt, moet je rekening houden met de geldende geluidsnormen en -richtlijnen. Net zoals voor uitstoot van uitlaatgassen, wordt de regelgeving rond geluid steeds strenger. Een open dieselaggregaat in een woonwijk is bijvoorbeeld ondenkbaar. Of op een festivalterrein kan het geluid van je aggregaat maar beter de muziek niet overstemmen. De EU-richtlijn 2000/14/EG beperkt het geluidsniveau van mobiele stroomaggregaten voor gebruik buitenshuis tussen LwA 95 voor 1kVA en LwA 98 voor 500kVA. 

Hoe kies ik het juiste aggregaat voor mijn specifieke toepassing?

Vaak passen er meerdere types aggregaten bij jouw toepassing. Welk aggregaat je uiteindelijk kiest, hangt dan af van enkele randvoorwaarden:

  • Wil je bijvoorbeeld je aggregaat inbouwen in een bestaande ruimte of in een voertuig? Dan zijn de afmetingen en het gewicht van het aggregaat bepalend bij jouw keuze.
  • Ook de gewenste autonomie van het stroomaggregaat kan meespelen. Wanneer je aggregaat moet draaien op een afgelegen plaats die niet permanent bezocht wordt, kan het nuttig zijn om te kiezen voor een aangepaste grote brandstoftank. We kunnen ook werken met een externe tank, al dan niet met een driewegkraansysteem.
  • Ga vóór je aankoop goed na in welke omstandigheden je aggregaat zal moeten werken. Externe factoren zoals werken op grote hoogte (> 1000m), werken bij zeer hoge (> 40°C) of zeer lage (< -15°C) omgevingstemperaturen en werken bij hoge vochtigheidsgraad, hebben een grote impact op het vermogen van een aggregaat. Dergelijke elementen moeten dus zeker bekeken worden, zodat het vermogen van je aggregaat voldoende hoog is.

Zelfvoorzienend met Independ inverter benzine-aggregaat

 

VRAGEN?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons! Stuur ons snel en eenvoudig een WhatsApp bericht en onze klantenservice reageert heel snel op je vraag. Let op! Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur. Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Volg ons ook op social media!

LETS KEEP IN TOUCH

Volg ons op FacebookYoutube, Pinterest, en Instagram

© 2012 - 2024 Powerfulproducts | sitemap | rss