BLOG

Spoedcursus gazon verzorgen

Artikel 23 van 61

Spoedcursus gazon verzorgen

Gazon verzorgen Januari en Februari
Loop zo weinig mogelijk op het gazon wanneer het vriest of als er sneeuw op je gazon ligt. Tijdens vorst kan het gras namelijk makkelijk beschadigen. Strooi in januari kalk om de vorming van mos tegen te gaan.

  • Mos in het gras is een grote ergernis voor veel tuineigenaren.

Gazon verzorgen Maart
In maart kan je het gazon verticuteren . Verticuteren is het mechanisch of handmatig uitharken met een verticuteermachine of verticuteerhark. Door te verticuteren verwijder je mos en de 'viltlaag' in het gras. De verticuteerder trekt als het ware het gras open, waardoor de beluchting beter wordt. Na het verticuteren zijn er vaak wat kale plekken ontstaan op plekken waar het gras zwak was. Deze plekken kan je doorzaaien met graszaad.

Het gras begint vaak al in maart te groeien, start daarom ook al in maart met het gazon bemesten . Gebruik hiervoor het liefst organische mest, zoals Gazon-AZ van Ecostyle. Aan deze organische mest zij sporenelementen toegevoegd die zorgen voor een optimale conditie van het gras.

  • Mestverspreider, Bij een groot gazon kan een mestkarretje worden gebruikt. 

Gazon verzorgen April
In april kun je rommelige graskanten bijknippen . Vaak is het gras na een groeiseizoen behoorlijk aan het uitgroeien over de randen heen.

Heb je een nieuw gazon nodig? Dan is de periode van half april tot eind mei een ideale tijd om een nieuw gazon aan te leggen. Dat kan door te zaaien of door graszoden te leggen. Doe het zaaien bij voorkeur als de temperatuur overdag boven de tien graden uitkomt. Koude nachten kunnen er namelijk voor zorgen dat het graszaad niet goed ontkiemt.

Zoden leggen is minder afhankelijk van de temperatuur, maar doe het bij voorkeur in een periode dat er geen nachtvorst is. In een warme april kan een eerste maaibeurt alweer nodig zijn. Ook hebben wij een handige tuinwals van Hyundai in ons assortiment

Gazon verzorgen Mei
Vanaf nu tot oktober wekelijks maaien . Ook kun je nog tot eind mei een nieuw gazon zaaien of aanleggen. Bedenk wel dat een nieuw aangelegd gazon niet mag uitdrogen. Flink water geven dus!

Gazon verzorgen Juni en Juli
Als het gazon niet goed groeit kan je een extra bemesting geven. Het gras moet nu wekelijks worden gemaaid. Maai bij voorkeur aan het eind van de dag. Op een warme dag kan het pas gemaaide gras anders wat gaan verschroeien en bruine punten krijgen. Als het erg droog is heeft je gazon er baat bij als je het niet al te kort te afmaait.

Bij droog weer moet je het gazon natuurlijk sproeien. Wanneer je het gazon niet teveel verwent zullen de wortels dieper zoeken naar water en wordt het gras dus sterker en beter zelfredzaam. Het gras zal er dan alleen niet altijd bij liggen als een biljartlaken. Hou je van een extreem strakke grasmat, dan zul je het gazon dus moeten vertroetelen.

  • Gazonmaaier, Maai niet te kort in de zomermaanden!

Gazon verzorgen Augustus
In deze maand kan het gazon weer verticuteren, bijvoorbeeld als je het in het voorjaar bent vergeten, of als een tweede keer nodig is . Door de lagere temperaturen en de hogere luchtvochtigheid is augustus een goede periode voor herstel van het gras. Je kunt nu dus kale plekken bijzaaien .

Nog steeds zal je wekelijks moeten blijven maaien . Daarnaast is het vanaf half augustus tot eind oktober een goede periode om een nieuw gazon in te zaaien . Je kunt dan wel pas volgend jaar van je gras genieten, want er zal in de korte periode voor de winter geen dichte grasmat meer ontstaan.

Gazon verzorgen September
Het gazon moet in september nog steeds wekelijks gemaaid worden. Omdat het steeds vochtiger wordt is het verstandig om het maaisel op te ruimen. Anders vormt het dichte vieze plakken, die de grasmat verstikken.

Gazon verzorgen Oktober
In deze maand mag het gazon voor de laatste keer van het jaar gemaaid worden. Ook nu steeds het maaisel opruimen.

Gazon verzorgen November
Regelmatig blad wegharken, zodat het gazon niet verstikt.

Gazon verzorgen December
Je kan weer kalk strooien om de zuurgraad op peil te brengen en mosvorming tegen te gaan. Bij vorst en sneeuw zo min mogelijk over het gazon lopen.

VRAGEN?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons! Stuur ons snel en eenvoudig een WhatsApp bericht en onze klantenservice reageert heel snel op je vraag. Let op! Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur. Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Volg ons ook op social media!

LETS KEEP IN TOUCH

Volg ons op FacebookYoutube, Pinterest, en Instagram

© 2012 - 2024 Powerfulproducts | sitemap | rss